Malko-dirigenter vinder nye priser

Den 23-årige britiske dirigent Ben Gernon vandt Nestlé og Salzburger Festspiele dirigentkonkurrence 2013. Førstepræmien var på 15.000 euro plus en koncert på festspillene med Gustav Mahler Ungdomsorkestret den 17. august. Tre udvalgte dirigenter, som nåede finalen, dirigerede hver en koncert i Salzburg forleden. Der var et  tæt opløb mellem alle tre finalister, meddeler dommerkomiteens formand Ingo Metzmacher.

En anden finalist var Antonio Mendéz, der tog andenpladsen ved Malko-konkurrencen i 2012 og blev kaldt den bedste to’er i konkurrencen nogensinde. Han dirigerer Aarhus Symfoniorkester lørdag 8. juni kl. 12.00 med musik af Mendelssohn, Pal Creston og Tjaikovskij  og kommer til Aalborg Symfoniorkester torsdag den 3. januar for at dirigere musik af Prokofief, Mozart og Beethoven.

Den estiske dirigent Kristyina Poska fik tredjeprisen i Nicolaj Malko-konkurrencen sidste år. Hun har netop som den første kvinde nogensinde vundet Deutscher Dirigentpreis. I København vandt hun også publikums pris, og hun sagde ved prisoverrækkelsen forleden, at hun håbede på, at hun med de tre priser i hånden ville få flere koncerter i den nordiske region. 

Wagner komplet i Hamburg med Stig Fog Andersen

Wagner-Wahn er navnet på et kæmpeprojekt, som Hamburg Statsopera er i gang med. Wahn oversættes her vel bedst lidt milderesom ”skør idé”. Vanvittigt er det jo ikke, at 200-års fødselaren Richard Wagners ti store musikdramaer fra ”Den flyvende hollænder” til ”Parsifal” alle opføres i Hamburg-operaens egenproduktioner under stor publikumsdeltagelse. Den australske generalmusikdirektør Simone Young dirigerer alle ti operaer, nogle endda flere gange. Wagnersangere står i kø for at komme på scenen, men dette kan også være en fordel, når en sanger må melde fra på grund af sygdom.

I denne uges opførelse af ”Lohengrin” i Peter Konwitschnys berømmede opførelse i en skoleklasse, som Det Kgl. Teater også har vist, måtte tenoren Burkhard Fritz i titelpartiet på forhånd undskyldes på grund af stemmeproblemer. En allergi havde ramt stemmen. Han måtte opgive efter anden akt. Ind kom i stedet Stig Fogh Andersen, som var i Hamburg, fordi han netop onsdag aften skulle synge Tristan i Ruth Berghaus’ legendariske iscenesættelse af ”Tristan og Isolde”. Han ankom til operaen, og 10 minutter efter gik han ind på scenen som Lohengrin.

Hamburger Abendblatt beskriver indgående forestillingens forløb. Hvor megen kraft Lohengrin-partiet kræver, viste sig ifølge den tyske anmelder et lille øjeblik, da Stig Andersen efter gralsfortællingen skulle synge Lohengrins sarte ”Mein lieber Schwan”, men den danske tenor fik hurtigt alt under kontrol og førte partiet til ende med bravur, skriver avisen.

Betingelserne var også vanskelige. Det tager tid at indstille stemmen til et parti på den rette måde, og der er stor forskel på at synge Tristan, som Stig Andersen var engageret til, og at synge Lohengrin. Partierne ligger ikke ens. Det er også langt fra alle af de store omrejsende Wagner-tenorer, som bare kan vandre ind på operaen og synge uden opvarmning. Herhjemme synger Stig Fogh Andersen nu Tannhäuser på Det Kgl. Teater og i august hele tre partier i den spændende opsætning af ”Nibelungens Ring” i København til august (læs nærmere i omstående arkiv-artikel ”Stig Fogh, venner, Wagner”).

Tilbage i Hamburgs store Wagner-projekt er endnu ”Mestersangene i Nürnberg” 17. maj, ”Parsifal” 19. maj, ”Tannhäuser” 22. maj og ”Nibelungens ring” den26., 28. og 31. maj samt 2. juni.

Wagners firbenede venner skriver bog

Det er i øjeblikket lidt svært at undgå Richard Wagner. Det gælder også på det tyske bogmarked. Så kan man spekulere på, hvor meget nyt der er at skrive om ham.  Men nogle forfattere er nye. Kerstin Decker lader Wagners elskede hunde komme til orde i en bog med titlen: ”Richard Wagner. Mit den Augen seiner Hunde betrachtet.”

Foreløbig udtaler Robber, Peps, Pohl og Russ og de andre sig kun på tysk, men her kan man glæde sig over hundenes betragtninger. Det gælder ikke mindst, hvis man er blevet træt af de mest Wagner-tro fans bogudgivelser. I en kort anmeldelse af Kerstin Deckers bog i Der Spiegel Online læser man, at det nok er lidt begrænset med de firbenedes egne ytringer, men at forfatterinden så meget mere på en ret koket måde lader dyrene reflektere over deres herre. Det sker i en boulevard-stil, men på en elskværdig og ironisk måde med små detaljer fra Wagners privatliv, noterer Der Spiegel, der mener, at det er en fornøjelse at komme Wagner nær på en ny måde.

Kerstin Decker: Richard Wagner. Mit den Augen seiner Hunde betrachtet. Berenberg Verlag. 288 sider, 25 euro. 

Dirigent fra Karlsruhe til La Scala

Daniel Barenboim er efter et fald blevet opereret. Det betyder, at han har måttet melde fra til at dirigere Wagners – ja der er han igen – ”Götterdämmering” på La Scala i Milano den 22. og 26. maj. Derefter har lægerne sagt god for, at han igen må bestige dirigentpodiet. De to forestillinger på La Scala dirigeres af et nyt navn. Karl-Heinz Steffens, som er generalmusikdirektør for orkestret Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz med hovedsæde i Karlsruhe og operaen i Halle.

Det var netop i Karlsruhe, at Aarhus Symfoniorkester for nylig gav to koncerter på Staatsphilharmoniens hjemmebane og fik succes med positive anmeldelser og fire fremkaldelser af dirigenten Eugene Tzigane efter Beethovens ”Eroica”-symfoni.

Unge operasangere i kø for operajob

I den dejlige tyske by Bamberg, som ligger vest for Bayreuth, afholder man hver sommer en operafest med unge sangere. I år opføres Mozarts ”Don Giovanni”. Man har netop hørt på 300 sangere, som har meldt sig til at synge de få hovedpartier. De fleste ønskede at synge Don Juan eller Donna Anna. Sangerne kom fra 30 forskellige lande. De unge internationale sangere ser i Mozart-workshop’et, som opførelsen i Bamberg også er, et springbræt for en sangerkarriere.

Der uddannes flere og flere sangere på et højt niveau, uden at mulighederne for at kunne udnytte uddannelsen er blevet større. Det skyldes ikke mindst, at antallet af begavede sangere fra de oversøiske lande er steget voldsomt. I konkurrencen i Bamberg deltog således sangere fra Thailand, Kina, Korea, Australien, Mexico, Columbia og Chile. Unge sangere bliver nu ofte ansat på europæiske operateatre til en løn, som de ikke kan leve for. Det er ikke en vits, at nogle får ansættelser som operasanger og rengøringsassistent sammen. Operasanger er blevet et job med større risiko for at blive arbejdsløs.

Foto: Antonio Mendez © Besar Likaj