en 29-årige spanske dirigent Antonio Méndez blev sidste år nummer to i Nicolai Malko Konkurrencen i København og nu i foråret nummer to i Salzburg Festspilenes Internationale dirigentkonkurrence. Begge gange var der enighed om, at Méndez var så tæt på førsteprisen, som man kunne være det uden at få den. Det var der andre, der også syntes, musikcheferne for symfoniorkestrene i Aarhus og Aalborg for eksempel.

Lørdag dirigerede Méndez Aarhus Symfoniorkester på en gratis sommerkoncert, som gerne måtte have været længere. Her var Mendez en ægte nummer ét. Man fik lyst til at høre meget mere, da han havde sluttet af med Tjaikovskijs koncertouverture ”Romeo og Julie”. Den var så melodisk følelsesstærk og så dramatisk tæt, at man var fik lyst til at høre ham tolke alle Tjaikovskijs symfonier.  

Antonio Mendéz vender tilbage til Jylland den 30. januar, da han i Nordkraft dirigerer Aalborg Symfoniorkester i musik af Prokofief, Mozart og Beethovens syvende symfoni.

Ung virtuos på marimba

I Aarhus dirigerede han Mendelssohn-Bartholdy, Paul Creston og som sagt Tjaikovskij uden partitur, Han var mærkbart dybt og sikkert inde i musikken, selv om han næppe før kan have været i kontakt med den amerikanske komponist af italiensk herkomst, Paul Crestons både melodisk og kraftfuldt underholdende concertino for marimba og orkester. Solisten var Jonas Weitling, som studerer klassisk slagtøj på Det jyske Musikkonservatorium, hvor han vandt en intern konkurrence blandt de musikstuderende. Nok virkede han lidt betuttet på podiet i Symfonisk Sal, men han var alt andet end det, når han var i kontakt med sit instrument og sin musik. Han imponerede virkelig med en ekvilibristisk præcis og elegant præstation.

Dramatisk Shakespeare i musik

To Shakespeare-fortællinger omgav marimba-koncerten. Ouverturen til ”En skærsommernatsdrøm” duftede af den lette årstid, men først og fremmest fik den al den skælmske, både saftige og salige stemningsrigdom, som Mendelssohn gav musikken. Den tragiske modsætning kom frem i Tjaikovskijs fortælling om Romeo og Julie i Verona. Den var spændende at følge, fordi Mendez havde en klar fornemmelse for kontrasterne og ikke mindst for udviklingen i det musikalske drama. Kulminationen i fejden mellem de to familier blev spillet dramatisk besættende, samtidig med at også de sigende detaljer i slagets gang kom frem.

Det var drama i Symfonisk Sal båret af et virkelig godt og medlevede orkesterspil inklusive seks konservatorieelever. I denne omgang imponeredes man specielt af et strålende blæserspil, men hele orkestret var med. Selvfølgelig måtte der helst have været nogle flere strygere. Det må ikke blive glemt, selv om det går så godt i øjeblikket.

Méndez viste sig som en fuldblods dirigent, som hellere end gerne skal hilses velkommen igen.

Aarhus Symfoniorkester og dirigent Antonio Méndez i Symfonisk Sal.

Sommerens gratis koncerter i Symfonisk Sal: Lørdag 15. juni kl. 12: trash.dk og dirigent Henrik Vagn Christensen. ”Så er skraldemændende tilbage”. Onsdag 19. juni kl. 19.30: Dirigent Alondra de la Parra, Frederik Munk Larsen, guitar. ”Forår i Amerika og sommer i Mexico”. Onsdag 26. juni kl. 19.30: Dirigent Israel Yinon, solist Amari Barash, obo. ”Sommeren banker på døren”. Bl.a. Beethovens ”Skæbnesymfoni”.

Antonio Méndez dirigerer Aalborg Symfoniorkester torsdag 30. januar kl. 19.30 i Nordkraft i musik af Prokofief, Mozart og Beethoven.  

Finale i Carl Nielsen konkurrencen med dansk deltager

For første gang er der en dansk deltager med i finalen i en Carl Nielsen blæserkonkurrence i Odense. I år er det klarinetten, som er i centrum. Til dobbeltfinalen lørdag og søndag aften har den 27-årige Mathias Kjøller kvalificeret sig sammen med Innhyuck fra Korea, Sergey Eletskiy fra Rusland og Perre Génisson fra Frankrig. I løbet af de to aftener spiller alle fire deltagere klarinetkoncerterne af Mozart og naturligvis Carl Nielsen. Førstepræmien er på 150.000 kr.

Matthias Kjøller deltog også I Carl Nielsen Konkurrencen i 2009, da han nåede en delt femteplads. Han har siden 2007 med et års orlov tilbragt hos DR Symfoniorkestret været soloklarinettist i Aarhus Symfoniorkester.

Anden del af finalen i Carl Nielsen Konkurrencen er på Carl Nielsens 148 års fødselsdag søndag 9. juni kl. 18.00 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus. Der er endnu billetter at få. P 2 Musik transmitterer koncerten. Vinderen forventes udnævnt ca. kl. 21.30.    

Foto: Antonio Méndez