Musik i den gamle have

Så er det musiksommer. Tivolis klassiske koncerter begyndte den 19. maj og slutter den 4. september. For et Tivoli årskort til 290 kr. kan man gå ind i den gamle have og høre 48 koncerter oppe i koncertsalen.  Her skal vi koncentrere os mest om nogle af de større koncerter, som man skal købe billetter til.

Vi tager lige en gratis koncert, for det er spændende med den unge svenske sopran Maria Fontosh, som den 2. juni synger stor opera, bl.a. Tatjanas brevarie fra ”Jevgenij Onegin” og Sangen til månen” fra ”Rusalka”. Hun medbringer dirigent og orkester fra Göteborg.

Cellisten Toke Møldrup spiller 5. juni Dvoraks cellokoncert på koncerten, hvor Musikanmelderringens kunstnerpriser 2014 uddeles. Af de mange gratis koncerter skal også nævnes pianisten Maris-Louise Bodendorffs debutkoncert søndag eftermiddag den 8. juni, og Katrine Gislinges og Esbjerg Ensembles besøg 12. juni med en uropførelse af Bent Sørensen og Carl Nielsens blæserkvintet spillet i vekselvirkning med Mozarts klaverkoncert nr. 12 i Mozarts egen bearbejdelse for klaverkvintet. Og det er endda gratis, når man først er kommet ind i Tivoli.   

Pianisten Jens Elvekjær spiller Griegs overmåde populære klaverkoncert den 13, juni, da også Dvoraks bedste (?) symfoni, den ottende, kan høres. Helt anderledes bliver det søndag den 15. juni, da en af de store unge kontratenorer Franco Fagioli sammen med barokensemblet Il Pomo d’Oro synger 1700’tals kastraten Caffarellis repertoire.

Der findes ikke en mere populær klaverkoncert end den, som Mozart skrev til filmen ”Elvira Madigan” (!!).  Christian Ihle Hadland spiller nummer 21 den 19. juni, da Joshua Weilerstein dirigerer Beethovens ”Pastorale”-symfoni. Og italieneren Mario Venzago dirigerer Schumanns fjerde og Brahms’ anden symfonier den 26. juni.

Stor opera i juli

Juli måned åbnes af Ensemble Midtvest, men bortset fra fire såkaldte con amore koncerter er det sommerferie-tid. Men så går det løs i august med stor opera. Bel canto tenoren Lawrence Brownlee vender tilbage til sine mange danske fans for at opføre Bellinis ”I Puritani” sammen med blandt andre Sarah Coburn og Palle Knudsen. Giancarlo Andretta dirigerer den 9. august.

Den anden verdenstenor, som har et specielt publikum herhjemme er, malteseren Joseph Calleja. Han synger på Tivolis fødselsdagskoncert 15. august.  To dage efter drager orkestret og Calleja til Musikkens Hus i Aalborg for at gentage koncerten kl. 15.00.  Tilbage til Tivoli: Der bliver gæstekoncert af Melbourne Symphony Orchestra og en så god dirigent som Andrew Davis den 25. august. Der spilles stor orkestermusik som Richard Strauss’ ”Don Juan” og  Berlioz’ ”Symphonie Fantastique”. Den norske mestercellist Truls Mørk spiller Elgars cellokoncert.

Den franske pianist Jean-Efflam fik stor succes i Tivoli i 2012. 28. august vender han tilbage for at dirigere Haydns klaverkoncert nr. 11 og Beethovens tredje  klaverkoncert fra flyglet. Rækken af større koncerter slutter 4. september  med Joseph Moog i Anton Rubinsteins fjerde klaverkoncert og  Lawrence Foster som dirigent af Tjaikovskijs første symfoni, "Vinterdrømme". Så må sommerkoncerterne siges at pege fremad mod vintersæsonen. 

En kavalkade af store sangere

Tivoli får som skrevet besøg af to internationale toptenorer, Lawrence Brownlee og Joseph Calleja. Begge har de tidligere været både i København og Aarhus. Denne gang kommer malteseren Joseph Calleja også til Nordjylland. Tivolis Symfoniorkester og dirigenten Yves Abel flyver med ham til Aalborg, hvor Calleja gentager sin koncert fra Tivoli den 17. august kl. 15.00. Skal man vælge koncertsalen, må det blive Musikkens Hus i Aalborg, som efter en mislykket førstedag har vist sig at være fremragende. Tenorens overflødighedshorn indeholder arier og sange af Tjaikovskij, Verdi, Gounod, Offenbach, Cilea og Tosti.

Calleja har sunget tre gange på den store festugekoncert i Aarhus kaldet Festuge Classic. I år hedder sangsolisten her Pumeza Matshikiza. Hun voksede op under fattige forhold i Cape Town i Sydafrika og har nu skrevet kontrakt med Decca. Hun regnes for det helt store håb. Man kan høre hende på YouTube, og charmerende er hun, ikke blot når hun synger. Netop i disse dage har hun på premiere som Mimi i ”La bohème” på operaen i Stuttgart, hvor hun har fået en tre års kontrakt. I Aarhus kan man høre hende synge Mimi og andet af Puccini og Mozart.

Den 19. november kan man høre endnu en af det internationale musiklivs mest charmerende sopraner, den franske sopranbombe, den lille rødhårede Patricia Petibon. Efter hendes første koncert herhjemme i maj 2013 med DR Symfoniorkestret skrev Politiken: ”Patricia Petibon fascinerede og var herligt blottet for pænhed. Man kan så (gen)opdage, hvad Tomas Michelsen mente, når hun i Symfonisk Sal synger fransk musik af Francis Poulenc, Erik Satie, musikkkens elegante satiriker nummer et, Gabriel Fauré og Reynaldo Hahn, som vil blive noget af en opdagelse for mange. Billetsalget er åbnet til alle her nævnte koncerter.  

Langelands musikalske glæder

Der finder en længere række mindre, men betydelige festivallignende serier med sommermusik sted landet over. Alle er velkomne til at gøre opmærksom på deres arrangementer med klassisk/moderne klassisk musik på vores nyoprettede kalender omstående. Skriv blot herom til john@jcklassisk.dk

Her skal nævnes ”Sommerkoncerter på Langeland”, som finder sted for 37. sommer. Selvom den officielle titel er ”Sommerkoncerter i Stoense”, finder sommerens koncerter sted i den nærliggende Bøstrup Kikre, da kirken i Stoense stadig er under restaurering efter en brand. Men faktisk fandt den første af de 37 års koncerter sted i Bøstrup, og det var med den berømte Britten-tenor Peter Pears.

Mange er de store kunstnere, som godsejer Steensen-Leth opdagede og hentede til Danmark for første gang. Mange af dem vendte tilbage til Nordlangeland, således er den internationalt berømmede østrigske mezzosopran Angelika Kirschschlager blevet en kær stamgæst på Langeland. Hun vender tilbage sammen med pianisten Julius Drake den 5. juli, og de har denne gang endnu en pris med i bagagen, BBC Magazine Vokal Award for deres indspilning af sange af Franz Liszt. På deres program står da også sange af Liszt foruden af Brahms, Schumann og Schubert.

Den første koncert i Bøstrup Kirke finder allerede sted pinselørdag 7. juni, og som altid er det om eftermiddagen kl. 15.00. Den unge kvartet Danavista spiller klaverkvartetter af Brahms og Schumann. Den består af fire unge, prisvindende musikere fra forskellige lande.  

Den russiske pianist Anna Gourari var også på Langeland for fire år siden. Jeg husker med glæde hendes fantastiske indlevelse, engagement og alsidige musikalske temperament. På sin eneste koncert herhjemme spiller hun Bach/Busoni, Rachmaninof og Chopin.

Endelig kommer Dresden operaens første baryton Christian Pohl, som 2. august kl. 15.30 synger lieder af Hugo Wolf, Schumann, Ildebrando Pizetti og 150-års jubilaren Richard Strauss med Tobias Krampen ved flyglet. Af Pohls mange meget roste bedrifter skal her blot nævnes hans Wolfram i ”Tannhäuser” i London sidste år. Christian Pohl må blive sommerens opdagelse for os.

Carl Nielsen i Odense og Aarhus

Det er Carl Nielsen-år i 2015. Men optakten i Odense i komponistens fynske hjemegn og i Aarhus er allerede i gang. Odense afholder den femte internationale fløjtekonkurrence i september, men allerede torsdag den femte juni gæster Aarhus Symfoniorkester Odense Koncerthus med dirigenten Eugene Tzigane i Carl Nielsens femte symfoni. Solisten er pianisten Leonardo Colafelice, som var den overbevisende vinder  af Aarhus Internationale Klaverkonkurrence 2013. Han er solist i Rachmaninofs populære trtedje klaverkoncert i d-mol. Det er hans eget valg som konkurrencevinder.

Naturligvis skal Aarhus-publikummet også høre denne koncert. Det sker aftenen efter den 6. juni og forbavsende er det en af sommerens gratis sommerkoncerter.  Det kan kaldes en sommergave.

 Foto: Joseph Calleja synger både i Tivoli og i Musikkens Hus i Aalborg

 På forsiden her kan ikke blot finde artikler frem fra arkivet, men også slå op på vor nye liste over koncerter, opera og teater. Den vil stadig vokse. Skriv til john@jcklassisk.dk og kom med på listen.