Dagens citat: Bayreuth er et sted, hvor der hersker angst, forsigtighed og fremadilende lydighed, siger den omstridte instruktør Frank Castorf, som føler sig mobbet i Bayreuth.

Alt ser ud til, at det bliver en stille sommer fra den 25. juli og august måned ud på Wagner-festspillene i Bayreuth. Eller gør det nu det?

Der skal i hvert fald nok blive buh’et en del. Men der forventes ingen ny stor skandale, for der er ingen premiere. Sådan er det altid året efter en nyopsætning af ”Nibelungens ring”. Men netop teaternihilisten Frank Castorfs såkaldte iscenesættelse af ”Ringen” skal nok hidse publikum op igen.(Læs omstående anmeldelse hvorfor i arkivet fra sidste sommer: Bayreuth, buh bøh, bravo.

Han har allerede hidset sig selv op, for Alberich, som han betragter som et væsentligt parti i sin opsætning, er blevet nybesat efter Martin Winkler. Begrundelsen, som med nød og næppe har sneget sig ud fra festspilhuset, er musikalsk. Castorf er sur over, at han som instruktør først fik det at vide efter fire ugers arbejde på genopsætningen, som åbner festspillene den 25. juli, og han gjorde det endda ad omveje, som han siger: ”Som om jeg var en idiot”. Det kan han have ret i.  Hvordan kan han arbejde i fire uger i festspilhuset uden at opdage, at den gode Martin Winkler slet ikke var der?

Bliver den berømte Castorf mobbet?

Men at det er alvor for Frank Castorf kan aflæses af, at han har hyret den som politiker særdeles velkendte Gregor Gysi som advokat. Gysi, som både i DDR-tiden og derefter har bevæget sig yderst på venstrefløjen,  er medleder af Die Linke.

Samtidig langer Castorf i et interview i Der Spiegel voldsomt ud efter søstrene Wagner, som leder festspillene i Bayreuth. Castorf beskriver Castorf beklager sig også over, at Bayreuth skulle have forbudt ham at sætte en plakat for NPD op, det højreekstremistiske nationaldemokratiske parti. Festspilhuset har siden den nazististiske fortid 1933-45 altid være på vagt imod politiske tilkendegivelser både fra venstre og højre.

Men man kan jo mene, at søstrene Wagner selv er ude om det, for de har hentet Castorf til Bayreuth, ganske vist efter afslag fra andre og bedre kandidater til at sætte ”Ringen” op.

Hjemme i Berlin må Frank Castorf indhente megen kritik på grund af den kunstneriske krise på Volksbühne på Rosa-Luxembourg-Platz, som han er chef for. Der Spiegel spørger ham, om han går af eller fortsætter i Berlin efter 2016, og svaret lyder: ”Jeg er i øjeblikket slet ikke sikker på, om det er godt at holde op i 2016.”  

Dirigenternes sommer

Tilbage til Bayreuth: Årets åbningsforestilling er som nævnt ”Tannhäuser” i München-teatermanden Sebastian Baumgartens opsætning fra 2011. Den har heller aldrig opnået publikums yndest. Forklaring: Middelalderdramaet om sangeren Tannhäuser og hans splittelse i forholdene til Venus og Elisabeth foregår stort set i et biogasanlæg. Det bliver da også dens sidste sommer i festspilhuset.

Til gengæld bliver det dirigenternes sommer, for Kirill Petrenko, som sidste sommer blev tiljublet for sin musikalske ledelse af ”Ringen”, vender tilbage, og Christian Thielemann dirigerer igen ”Den flyvende hollænder”, festspillenes mest ”normale” forestilling i Jan Philipp Glogers’ iscenesættelse. Endelig spilles ”Lohengrin”. Hans Neuenfels’ iscenesættelse blev først berygtet på grund af koret, som agerede rotter i et laboratorium, men nu fem år efter er forestillingen et publikumshit, og det er med rette, for den går op scenisk som musikalsk med Andris Nelsons som dirigent.

Bemærkelsesværdigt er det, at der har været billetter at få her tæt på åbningen af festspillene og måske endda er det stadig. Som noget nyt hjælper festspillene i år med at gensælge billetter for folk, og man har på festspillenes hjemmeside kunnet finde tilbud om billetter, som næppe har været solgt. I skrivende stund er der dog kun billetter at få til den første cyklus med ”Ringen”, som begynder 27. juli, så det haster.

Katharina fortsætter som festspilchef

Sommerens største nyhed er vel, at Richard Wagners oldebarn Katharina Wagner har fået forlænget sin kontrakt til 2020. Næste sommer sætter hun ”Tristan og Isolde” i scene med Christian Thielemann som dirigent. Han fortsætter også som hendes tro samarbejder.

Den ældre halvsøster Eva Pasquier-Wagner, som til og med denne sommer har ledet festspillene sammen med Katharina, har for længst meddelt, at hun for fremtiden kun vil stå til rådighed som konsulent med henblik på sangervalg.

Der foreligger intet om, hvem hovedaktørerne efter ”Parsifal” i 2016 er, men de efterfølgende premierer bliver ”Mestersangerne” i 2017, ”Lohengrin” i 2018 ifølge alle rygter med Anna Netrebko som Elsa og med Thielemann som dirigent, ”Tannhäuser” i 2019 og en ny ”Nibelungens ring” sikkert med ny ballade i 2020. Naturligvis har Katharina planlagt festspilprogrammet flere år frem i tiden. Nu da hun endelig ved, at hun også fortsætter som festspilchef, vil hun sikkert hurtigt åbne munden.

p.s. Bayreuth er altid god for en historie. Så er spørgsmålet, om vi hopper for let på at skrive dem? 

Foto: Katharina Wagner fortsætter som festspilchef

NB: John Christiansens gamle mailadresse på Sol.dk. kan ikke længere benyttes. Skriv til john@jcklassisk.dk angående bloggen. Her kan man også bede om at få tilsendt min nye privatadresse på mail.