Hvor ofte har Wiener filharmonikerne spillet Carl Nielsen? Jeg ved det ikke, men det er sjældent. Til juni i 150-året for Carl Nielsens fødsel tager orkestret imidlertid på et af dets halvårlige gæstespil i Carnegie Hall i New York med Carl Nielsens fjerde symfoni, ”Det uudslukkelige” som hovedværk.

Orkestret har også ønsket at præsentere dets tolkning af Carl Nielsens musik i komponistens hjemland. Tre dage i træk spiller orkestret under ledelse af østrigeren Franz Welser-Möst. Den første koncert bliver i Aalborgs nye store koncertsal Musikkens Hus tirsdag 9. juni 2015. Foruden Carl Nielsen står der musik af wienerklassikere på programmet, Franz Schuberts charmerende tredje symfoni og Beethovens store Leonore-ouverture nummer 3, begge værker uropført i Wien.

Aftenen efter tager wienerne naturligvis til Odense, centrum for Nielsen-festlighederne i 2015, og de har her Sibelius’ Leminkäinen-suite på programmet foruden ”Det uudslukkelige”. Torsdag den 11. juni spiller Wiener Philharmoniker i DR Koncerthuset i København, og her høres atter Schubert og Beethoven foruden Carls Nielsens symfoni.

En speciel dirigent

Franz Welser-Möst var i 5 år generalmusikdirektør på Wiens Statsopera, men i september forlod han pludselig statsoperaen og smækkede stille med døren. Det kom som en overraskelse, selv om man også uden for operaens mure vidste, at han og operaens franske chef Dominiqie Meyer havde vanskeligt ved at komme overens. Welser-Möst gav da også som grund for sin afsked, at han havde for lidt indflydelse på, hvilke sangere og dirigenter foruden ham selv, der blev engageret på Staatsoper.

Få dage efter forlængede Welser-Möst så sin kontrakt med et af verdens bedste orkestre, Cleveland Orchestra, så deres samarbejde vil komme op på hele 20 år.

Wiener Philharmoniker, som er et selvstændigt orkester, men hvis musikere også spiller i Wiens Statsopera, erklærede omgående efter Welser-Mösts afgang fra operaen, at de fortsat vil samarbejde med ham som koncertorkester. De to parter har fundet godt sammen i løbet af årene. Danske nytårsseere vil kende Welser-Möst fra to nytårskoncerter, begge med en fint nuanceret musiceren, som var helt efter orkestrets smag og ide, mens nogle foran tv-skærmen savnede mere liv og dans i den musikalske gengivelse. Men i Danmark kan Johann Strauss jo kun komme på tale i et eventuelt ekstranummer.

Godt på vej til udsolgt

Billetsalget er begyndt og godt i gang både i Aalborg, hvor filharmonikerne tidligere har spillet i Kongres og Kultur Centret, i Odense, hvor det spiller for første gang, og i København. Det er et tilbud, som man ikke skal tøve for længe med at tage imod, for der bliver utvivlsomt hurtigt udsolgt.

 Såvel i Odense som i Aalborg holdes de dyreste billetter lige nede under en pris på 1000 kroner. En tilsvarende koncert med wienerne på festspillene i Salzburg må man betale op til det dobbelte for.

Aalborg som musikby

Vi er et halvt år inde i Aalborgs nye Musikkens Hus’ første sæson, og det har været en stor succes. Aalborg og Nordjylland har vist sig at have et uventet stort publikum til den klassiske musik. Naturligvis spiller nysgerrigheden med, og der er ingen tvivl om, at mange derfor har oplevet deres første store klassiske koncert. Akustikken i den store sal viste sig efter den officielle åbning at være en oplevelse i sig selv.  

Sæsonen byder også på verdens to mest populære tenorer. Allerede 13.november synger Rolando Villazon sammen med den rumænske sopran Valentina Nafornita, som siden sit gennembrud i 2011 har haft mange større partier på Wiens Statsopera.oprindelig var  Pumeza Matshikiza, den charmerende successopran på Festuge Classic koncerten i Aarhus, engageret, men hun har af private årsager meldt fra.

Placido Domingo synger den 25. februar. Aalborg Symfoniorkester, som selv har et stort sæsonprogram i Musikkens Hus, medvirker til begge koncerter.  

Men lad det være sagt straks: Begge koncerter er udsolgte. Lad det også være tilføjet, at Domingo ikke længere er tenor, selvom han har bevaret så meget af sin sikre højde, at han i Aalborg også vil synge tenorarier ved siden af sit nye dybere repertoire som baryton.  

Foto: Franz Welser-Möst dirigerer Wiener Philharmonikerne tre gange i Danmark