Dagens citat: ”Da jeg kom til Wien for at studere i 1950’erne, fik jeg mit livs kulturchok, da jeg første gang hørte Wiener Philharmoniker live. Jeg kendte alle mulige pladeoptagelser med de store dirigenter, men wienernes klang kan ikke høres og læres gennem plader alene. Da jeg hørte den i virkeligheden, var jeg lige ved at falde om. Når jeg siden har dirigeret orkestre overalt i verden, er det altid den klang, som jeg har efterlignet,” Zubin Mehta, som ved dette årsskifte dirigerer filharmonikernes nytårskoncert for femte gang. 

Så skal vi til det igen. Vi glæder os endda. Og med os den halve verden. I dette nytår transmitterer 90 lande nytårsdag middag Wiener Philharmonikers berømte nytårskoncert fra Musikvereins store smukke sal i Wien. Transmissionen til fem kontinenter er nok den største gave en turistorganisation kan få, men reklamen er ikke overdreven, for den klingende wienermusik giver udtryk for megen af den charme, som man også finder i Wien.  

Nu skal man naturligvis ikke tro, at tjenerne altid kommer valsende med et glas sekt. Men byen Wien giver med sin rige arkitektur denne fornemmelse af en livsfrodighed, som tilhører en ”verden af i går”, som familien Strauss’ musik også giver. Men man kan ikke og skal ikke overhøre, at musikken også ejer den typisk wienske ”weltschmerz”.

Den danske arkitekt i Wien

Dette bybillede var en dansk arkitekt afgørende med til at forme. Da den ene pragtbygning efter den anden skød op omkring Wiens stolthed, Ringstrasse, hvis 150 år også fejres på nytårskoncerten i år, var Theophil Hansen med sin hellenistiske skoling og smagfulde klassicisme med til at holde Wiens nye pragtarkitektur fri af det overlæssede og bombastiske. Den kan blandt andet nydes i Parlamentet og i Børsen og naturligvis i Musikvereins bygning. Den stod færdig i 1868 tegnet af danske Hansen med et sideblik til den italienske renæssance.

Det forunderlige er, at salen ikke blot er gylden smuk, men at den også har noget nær den bedste akustik i nogen sal i verden. Det var ikke nogen tilfældighed. Theophil Hansen var en skolet arkitekt, som arbejdede efter klassiske mål. Huset med salen, som har 1744 siddepladser, ejes af en privat institution, som arrangerer de fleste af koncerterne selv. Man kan dog også leje sig ind, men hvem som helst får ikke lov. Beklager.

Nu er der 12 kvindelige musikere

Wiener Philharmoniker afholder de fleste af sine koncerter i Musikverein. Orkestret med dets 140 musikere er selvstændigt. Det er udvalgt af musikere i Statsoperaens orkester, hvor philharmonikerne stadig har fast tjeneste. Næsten halvdelen af musikerne sidder samtidig med koncerten nytårsaften i Statsoperaen lidt længere nede af Ringstrasse og spiller til ”Flagermusen”. Ude i Volksoper spiller man også ”Flagermusen”, og samtidig finder en hel række nytårskoncerter sted i byen. Og hvert nytår kommer en del mennesker til Wien og tror, at de skal til filharmonikernes nytårskoncert, men de må nøjes med et andet, mindre ”wienerensemble”. Men lad os sige ”Prosit Neujahr” og ønske ”einen schönen Rutsch” til alle. Wien er nytårets by, og man mærker det overalt.  

Det er ret nyt, at Wiener Philharmoniker har kvindelige musikere i orkestret. Tallet er kommet op på 12, hvilker de få år til udskiftningen taget i betragtning er ganske pænt. Det var morsomt, dengang diskussionen gik, om der skulle kvinder med i orkestret, og flere politikere så chancen for at vinde billige stemmer ved at kræve, at filharmonikerne skulle fratages deres offentlige tilskud, hvis kvinderne ikke fik ligeret. Virkeligheden, at orkestret er privat og ikke får offentligt tilskud, må have været pinlig for dem at sluge.

I år reklamerer orkestret så stolt på sin hjemmeside, at det for første gang stiller op til dets berømte nytårskoncert med en far og datter på podiet. Faderen er bratschisten Heinrich Koll, 63 år, tyndt hår, skæg, og datteren er den 26-årige violinist Patricia Koll, mørkt glat hår.

Wienerens nytårskoncert finder sted tre gange, den 30. december om formiddagen, dernæst nytårsaften, som er den originale koncert, og tv-koncerten nytårsdag igen om formiddagen. Clemens Krauss dirigerede den første gang nytårsaften i 1939, og mange østrigere oplevede den som en tiltrængt erindring om tiden før nazisternes indmarch i landet året før. Men mon det var Clemens Krauss’ ide? Han skabte sig en sikker karriere i Wien og snart Berlin under nazismen.

Zubin Mehta dirigerer 15 nye stykker

Den indisk-fødte Zubin Mehta dirigerer nu nytårskoncerterne for femte gang. Til den østrigske avis Die Presse sagde han forleden: ”For femte gang et nyt program! Jeg gør det med en sådan glæde og kan ikke vente til den første prøve. På koncerten dirigerer jeg 17 stykker, de 15 deraf er nye for mig, så jeg måtte studere meget. Jeg har haft partiturerne hos mig i måneder. Man lærer dem ikke på én gang, og dertil kommer, at jeg også har andet at lave. Det vanskelige i valsene har med stilen at gøre. Hver vals indeholder fire eller fem små valse. Hver af de fem valse, som jeg dirigerer, har sin egen form.”

Orkestret vælger programmet. Mehta har kun fået lov at vælge to numre. Denne gang fejres 650-året for Wiens universitet med Johann Strauss’ ”Studenten-Polka” og Wiens tekniske højskoles 200 år med Eduard Strauss’ ”Mit Dampf”. Vor egen Hans Christian Lumbye er repræsenteret med ”Champagnegaloppen”. Men hvorfor Lumbye? Carl Nielsen skal i 2015 hyldes for sine 150 år, og det ville have været bedre at høre wienerne spille ”Hanedans” fra operaen ”Maskarade”.

Orkestrets officielle budskab med nytårskoncerten er fred og glæde over hele verden.

Fra Wien og Berlin på tv

·         Nytårskoncerten fra Wiens Musikverein sendes på tysk tv ARD 1. januar kl. 11.15. DR TV sender koncertens anden del fra kl. 12.30. Første del sendes på DR P2 radio kl. 11.15.

·         Berliner Philharmonikernes nytårskoncert dirigeret af Simon Rattle sendes på ARD tv 31. januar kl. 17.25. Program: Rameaus suite fra ”Les Indes galantes”, Mozarts klaverkoncert A-dur, K.488 med Menahem Pressler. Uddrag af Kodalys ”Hary János-suite” og af Brahms’ ”Ungarske danse”.

Nogle danske nytårskoncerter

·         Aalborg Symfoniorkester: Operettens perler, dirigent Henrik Schaefer, solister Lars Møller, Estrid Molt Ipsen, Pernille Stolting Madsen, Lina Valantiejute, Jens Bové og Erik Bekker Hansen. Konferencier Poul Elming.  11. januar kl.15.00 og den 16. januar 19.30 i Musikkens Hus Aalborg, begge udsolgt, Dr. Ingrid Hallerne, Farsø 9. januar, Arena Himmerland, Støvring 12.januar, Nykøbing Mors 13. januar, Hjallerup Idrætscenter 15.januar. Hvor intet tidspunkt er nævnt kl. 19.30. Undersøg først om der er udsolgt.  

·         Randers Kammerorkesters nytårskoncert med musik af Johann Strauss, Lumbye og ”hvad der ellers hører til en rigtig nytårskoncert. Konferencier Morten Lindberg, bedre kendt som Master Fatman. Dirigent David Riddell. Værket Randers 4. januar kl. 15 og kl. 1930. Læs nærmere i vor arrangements kalender.

·         Aarhus Symfoniorkester: Wienermusik med dirigenten og violinisten Ola Rudner, sopranen Kari Postma og konferencier Anders Lund Madsen. Musik af bl.a. Suppé, Lehar og Johann Strauss. Symfonisk Sal Musikhuset Aarhus 4. januar kl. 15.00, den 5., den 8. og den 9. kl. 19.30. lørdag den 10. januar kl. 12..00 og 19.30. Desuden i Vejle Musikteater den 7. kl. 19.30 og i Skanderborg Kulturhus den 13. kl. 19.30.

·         Dana Operas nytårskoncert i Aarhus og København. Opera- og musical-highlights med Cille Ebling, Marie Degner Troelsen, Rasmus Gravers Knive, Ole Jegindø Norup og Simon Schelling og pianisten Peter Møllerhøj. Helsingør Theater i Den Gamle By i Aarhus 4. januar kl. 17.00 og  i Teatermuseet Hofteatret i København 11. januar kl. 17.00. Læs nærmere i vor arrangements kalender.

·         Sønderjyllands Symfoniorkesters nytårskoncert. Dirigent David Riddell, solister Annette Heick og Bo Kristian Jensen. Alsion Sønderborg 6. januar, Tønderhal 2 den 7., Kolding Teater den 8., Musik- og teaterhuset Aabenraa den 9. januar, alle steder klokken 20.00.  

·         Odense Symfoniorkester opfører Johann Strauss’ ”Flagermusen” med et let scenisk anstrøg dirigeret af Henrik Vagn Christensen, fortæller Peter Schrøder, solister Lisbeth Kjærulff, Kristine Becker-Lund, Andrea Pellegrini, David Danholt, Teit Kanstrup og Adam Frandsen. Odense Koncerthus 15. og 16. januar kl. 19.30 og 17. januar kl. 15.00.

Foto: Zubin Mehta dirigerer Wienernes nytårskoncert for femte gang. 

Læs også "Dresdens operettetriumf" med anmeldelsen af nytårskoncerten i Wien.