De 40 deltagere i den internationale klaverkonkurrence i Aarhus kom fra hele verden. Kun en enkelt deltager fra Danmark var kommet gennem blindlytningens smalle nåleøre. Det var klart, at Mathias Hammer fra DR holdt sin introduktion på engelsk, så alle kunne være med.

Nu kommer vi til noget specielt: En af finaledeltagerne, italieneren Alberto Ferro, havde sagt til Hammer, at det at være med i finalekoncerten i sig selv betød, at man følte sig som en vinder. Vi hørte nemlig otte vindere, fire i klassen for de 9-15 årige, fire i klassen for de 16-21 årige. Men det har også været en hel uge for alle deltagerne. Klaverfesten var ikke slut, blot fordi en pianist blev skilt ud i ugens løb. Så har han eller hun i stedet deltaget i koncerter arrangeret rundt omkring i landet.  

Selve konkurrencen har været med gratis adgang hele ugen og har desuden kunnet ses på konkurrencens website. Konkurrencens sociale gevinst har ikke alene været nye venskaber mellem unge musikere Den har været et specielt tilbud om en fælles oplevelse for et til dels nyt publikum.  Da finalekoncerten var slut, kunne man i foyeren opleve en fælles glæde, som jeg ikke har fornemmet til nogen anden international konkurrence. Tilrettelæggelsen og atmosfæren har været enestående.

Mere end tre timer lette at overleve

Derfor skal vi naturligvis ikke glemme selve konkurrencen. Godt: Vi fik en dejlig finalekoncert. Så kan man diskutere, om det er lykken at høre de samme godt 20 minutter, som førstesatsen af Tjaikovskijs første klaverkoncert varer, hele tre gange.

Kun Irma Gigani fra Georgien havde valgt anderledes af de fire finaledeltagere i den ældste gruppe. Hun spillede førstesatsen af Chopins f-mol koncert, som vi havde hørt allerede onsdag på Aarhus Symfoniorkesters egen koncert med vinderen af den yngste gruppe i konkurrencen i 2013, fænomenet Davit Khrikuli, nu 13 år, som også er fra Georgien. Sammenligningen mellem de to landsmænd viste klart, at den fem år ældre Irma naturligt har udviklet en personligt finere forståelse. Hendes Chopin-spil var meget smukt og ægte. Men man havde ondt af hende, at satsen er kortere end Tjaikovskijs og ikke giver anledning til at brillere på samme alsidige måde. Irma Gigani fik fjerdeprisen.

Imponerende Tjaikovskij-kapløb

Tjaikovskij-kapløbet indledtes på imponerende vis af den i sig selv koncentrerede sydkoreaner Myeong Hyeon Kim. Allerede da konstaterede man, at han spillede som en vinder af en konkurrence. Italieneren Alberto Ferro fulgte efter mere orienteret mod detaljerne og mod samarbejdet med aftenens fortrinlige dirigent Alexander Prior og det helt igennem veloplagte Aarhus Symfoniorkester.

Til slut fulgte Philipp Scheucher fra Graz i Østrig. Han fylder 22 år den 22. marts, da aldersgrænsen udløber. Godt at han nåede med. I hans Chopin-spil fornemmede man en dybere musikalsk forståelse. Man lyttede sig ind på en anden og en mere medlevende måde til en pianist, som er og bliver den fineste af alle aftenens gode klaverspillere.

Hemmelig dommerafstemning

Den internationale dommerkomite har kunnet diskutere med hinanden, men selve stemmeafgivningen har været individuel og hemmelig. Resultatet var yderst forståeligt. Østrigeren Philipp Scheucher vandt førsteprisen og ekstra et par mindre priser, italieneren Alberto Ferro fik andenprisen (de to foregående konkurrencer to og fire år tilbage blev begge vundet af italienere) og sydkoreaneren Myeong Hyeon Kim tredjeprisen. I valget mellem de to sidstnævnte havde dommerne tilsyneladende lagt mere vægt på den musikalsk nuancerede udformning end på den flotte pianistiske skarpskydning. Nu må man naturligvis også huske, at dommerne voterede på grundlag af et helt konkurrenceforløb. Og på dette punkt kunne man finaleaftenen kun formode, at Scheucher allerede havde lagt sig i spidsen forinden med solomusik fra Beethoven til Stravinsky.

Fire helt unge pianister

Fire deltagere fra den yngste klasse var allerede bedømt forinden finaleaftenen, men placeringen mellem dem var forblevet en hemmelighed. De spillede hver et kort stykke, og det var en fornøjelse at høre dem, så unge de var. Coco Ma fra Canada vandt Carl Nielsen-prisen – det er jo endda komponistens 150 år -, og hun spillede hans små humoresker ganske charmerende. Den 12-årige australier Joshua Han vandt førsteprisen fulgt af englænderen George Harliono-Evans og georgieren Elizaveta Klyuchereva.  

Festen er slut for denne gang, men ikke helt, De mange vindere vender tilbage til arrangementer herhjemme i de følgende par sæsoner. Lad mig bare indrømme, at jeg ikke er den store ven af prangende musikkonkurrencer, fordi de ofte giver et skævt billede af, hvad der er væsentligt i udfoldelsen af stor musik. Aarhus International Piano Competition har fra starten været anderledes anlagt end de fleste andre. Denne måske mindre danske, men internationalt virkelig anerkendte konkurrence har helt igennem været en vinder i sig selv. Den kan kun blive et vægtigt indslag i kulturbyfestlighederne i Aarhus 2017.

Finalekoncerten sendes på DR P2 radioen tirsdag den 10. marts.

V kan allerede nu henlede opmærksomheden på, at Musikhuset Aarhus er rammen om endnu en international klaverfestival fra den 22. til den 27. juni, Gradus International Piano Festival. Her giver blandt andre store navne som englænderen John Lill koncert den 25.6. og russeren Alexei Volodin den 27.6. Åbningskoncerten præsenterer otte internationale pianister i alderen 11 til 20 år, blandt andre den enlige danske deltgager i den forløbne uges klaverkonkurrence, Kristian Riisager. Og så får vinderen af Aarhus International Piano Competition 2015, Leonardo Colafelice,  en soloaften med værker af Beethoven,  Chopin, Mendelssohn og Stravinsky.  

Foto: Vinderen af den ældste gruppe, østrigeren Philipp Scheucher