Naturligvis tør ingen sige direkte højt: ”Skidt med provinsens musik og landsdelsorkestrene”. Men man har et indtryk af, at en stor del af landets politikere er ligeglade netop med den klassiske musiks og landsdelsorkestrenes vilkår. Og et er jo ganske forståeligt, for det giver ikke tilstrækkeligt med valgstemmer at arbejde derfor. 

Denne min sidste sætning er måske lidt perfid, men anledningen til igen at tage orkestersituationen op er, at Politiken fredag 27. marts brugte en helside på at fortælle, at ”Danmarks symfoniorkestre er for små”. Det er godt, at Danmarks største avis mere sobert og mere sagligt tager sig af problemet, at Danmarks symfoniorkestre er for små til at spille meget af den musik, som de ifølge musikstøttelovens kapitel 3 er forpligtet til at spille for at få tilskud. Da ikke alle læser Politiken, vil jcKlassisk.dk gerne gøre opmærksom på dobbeltartiklens indhold.  

Lad os først få det på det rede, at artiklen drejer sig om landsdelsorkestrene, som optegnet fra nord til hovedstaden er: Aalborg Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester og Copenhagen Phil, som engang hed Sjællands Symfoniorkester. Artiklen er todelt. Birgitte Kjær skriver om en række faktiske forhold i ”Danmarks symfoniorkestre er for små”, og musikredaktør Thomas Michelsen, som i de seneste sæsoner også har anmeldt flere koncerter i Aalborg og Aarhus, kommenterer: ”Vil politikerne tage ansvar?”

Alle orkestre har måttet skære ned

Det konstateres, at det generelt gælder for alle fem orkestre, at budgetterne fra Kulturministeriet og kommunerne mindskes en smule år for år, mens lønudgifterne løbende stiger. Det betyder, at alle orkestre undtagen Aalborg, hvis budget for i år er på 53,7 millioner kr., har måttet skære i antallet af musikere i de seneste år. Sønderjyllands Symfoniorkester med et budget på 49,4 millioner har nu skåret hele syv stillinger, og Aarhus Symfoniorkester med et budget på 49 mio. kr. har skåret fire musikere, mens Odense Symfoniorkester med topbudgettet 57,7 mio. kr. har kunnet nøjes med at kunne skære én musiker bort.

Det er en historie for sig, at man naturligvis forventer en markant indsats af Aarhus Symfoniorkester, når byen i 2017 skal forsvare sin udnævnelse til kulturhovedstad i 2017. I konkurrencen herom med Sønderborg og grænselandet skal Aarhus endda have fremdraget sit symfoniorkester i en grad, som nu slet ikke kan indfries.

Copenhagen Phil er også en historie for sig. Orkestret er en selvejende institution, som modtager driftstilskud fra staten, men  uden modsvarelse af lokale tilskud.  Budgettet er på 53,9 mio. kr., men orkestret passer indrømmet ikke ind under overskriften: ”Skidt med provinsens musik”. Men derfor står det alligevel skidt til økonomisk, og orkestrets chef Uffe Savery henleder opmærksomheden på en stressfaktor, som gælder alle her nævnte orkestre.

Når der skal skæres i et orkester, kan man ikke fjerne for eksempel en obo, uden at der bliver et hul i partituret, men man må vælge at fyre en stryger. Herom siger Savery: ”Orkestret bliver slidt ned… De tilbageværende begynder at spille ekstra meget hver især for at fylde ud, så de får længerevarende skader med skuldre, og jeg ved ikke hvad. På sin vis kan det ikke betale sig at spare, for det slider meget.”

Politikerne bakker ikke længere op

Musikredaktør Thomas Michelsen konkluderer i Politiken, at ”mens landsdelsorkesterordningen i 1960’erne – dengang velfærdsstaten var under opbygning – var en ordning, landet politikere tog ansvar for, virker det i dag, som om den er i opløsning. Tilskuddene daler, og orkestrene mister musikere. Der er ikke råd til eksperimenter og udvikling, hvilket fyringen af orkesterchefen for Sønderjyllands Symfoniorkester for nylig synliggjorde, og kigger man på lovgrundlaget, springer et paradoks i øjnene:

Landsdelsorkestrene er ved at være så tilskudsmæssigt udsultede, at de ikke kan opretholde den størrelse og det repertoire, der stilles som betingelse for, at de er berettiget til at modtage statstilskud... Problemet er, at politikerne ikke bakker helhjertet op om landsdelsorkesterordningen.”  

Kulturministeren og DR

En løsning for landsdelsorkestrenes fremtid ligger for Michelsen i ”at gribe den mulighed, Marianne Jelved lod glide fra sig, da DR besluttede at lukke DR Underholdningsorkestret i efteråret. Her burde kulturministeren have bremset DRs selvtægt og forlangt et samlet overblik over orkestersituationen i Danmark."

”På baggrund af et overblik kunne man så have besluttet, hvilke orkestre landet i dag har brug for, og om man fortsat ønsker en ordning for levende symfonisk musik på landsplan. Hvis det er tilfældet, bør et ensartet og forsvarligt økonomisk grundlag tilvejebringes, så gradvise nedskæringer og forskellige lokalpolitiske forhold ikke ender med at skubbe orkestrene derhen, hvor de ikke længere er relevante”.

JcKlassisk.dk har i dette tilfælde citeret usædvanligt meget fra Politikens dobbeltartikel, men vi finder, at den er både så nødvendig og så klar, at flest mulige musikinteresserede bør have kendskab til den. For politikere burde den være pligtlæsning.

Politiken slutter artikel med at  at nævne DR, som ”har en økonomi og en mulighed for at reklamere for sine musikprodukter, intet dansk orkester uden for DR kan hamle op med. Hvis ikke DR på længere sigt skal udkonkurrere landsdelsorkestrene, skal politikerne bakke op om deres eksistens.”

Tegningen af den tidligere Aarhus-kontrabassist Bent Grosen kan give et indtryk af, hvordan landsdelsorkestrene nu klædes af. Den fortæller oprindeligt om glemte sko og bukser i Aarhus Symfoniorkester. Musikerne er Jens Lund Madsen, Lars Kvist, Niels-Ole Bo Johansen og Bodil Krusebæk. Mød dem og mange andre og mangt andet i Bent Grosens herlige ”Symfoniske streger. Musikerliv i tekst og billeder”, som er udgivet af forlaget Hovedland.