Fra Schweiz’ bjerge til Langeland

Læserne kan begynde med at ændre i kalenderen, hvis planen er at tage til Langeland den 4. juli. Og hvorfor ikke det? Mange jyder er sommer efter sommer faste gæster på de fornemme klassiske koncerter på Nordlangeland. Den 4. juli skulle den fremragende japanske violinist Sayka Shoji have holdt sin første koncert herhjemme i Bøstrup Kirke. Men koncerten har måttet udsættes til søndag den 5. juli kl. 15.30.

Det er jo ikke altid til det bedre, når en agent er indblandet, men en sådan er jo næsten altid et nødvendigt led.  Det viser sig, at Sayka Shoki også efter agentens plan den 4. juli vil vågne op i festspilbyen og vintersportsbyen Verbier i de sydvestlige alper i Schweiz, hvor hun i flere somre har givet koncerter. Selv om rejsen ned fra den dejlige bjergby Verbier til Geneve og videre til København går forbavsende hurtigt, er en koncert i Bøstrup Kirke den aftalte dag en umulighed. Men den 5. juli om eftermiddagen står hun parat på Nordlangeland med sin Recamier Stradivarius fra 1729, som en sponsor har stillet til rådighed for hende.

Det nye musikliv i Aalborg

Det nye Musikkens Hus i Aalborg har givet det klassiske musikliv i Nordjylland et gevaldigt løft. Aalborg Symfoniorkester står for sin væsentlige del af løftet. Dirigenten Michael Schønwandt vender tilbage i sæsonen 2015-2016, nu også som første gæstedirigent og kunstnerisk rådgiver, og han gør det med ordende: ”Lyset i Nordjylland har altid været helt unikt. Og i Musikkens Hus stråler musikerne i Aalborg Symfoniorkester nu om kap med lyset – og det kan høres”.

Schønwandt indleder sit udvidede samarbejde med orkestret den 29. oktober med en stor Richard Strauss-koncert med ”Tod und Verklärung” og ”Also sprach Zarathustra”, mens Ann Petersen synger fem af Strauss’ orkestersange. Han vender tilbage 14. april med koncertmester i Berliner Philharmoniker Andreas Buschatz i Bartóks anden violinkoncert og Tjaikovskijs fjerde symfoni. Sæsonens åbningskoncert 10. september bliver med orkestrets æresdirigent Matthias Aeschbacher, som denne gang dirigerer Mozarts g-mol symfoni nr. 40 og Bruckners niende symfoni. Sæsonen slutter 12. maj også med en markant dirigent Michail Jurowski, senior i en stor russisk dirigentfamilie, som opfører Dvoraks Requiem.

Aalborg Symfoniorkesters sæsonprogram er meget alsidigt også med mere populær musik samt med specielle koncerter. Allerede nu 4. juni er der cd-release koncert, da marimba-fænomenet Marianna Bednarska og dirigenten Henrik Vagn Christensen har indspillet Anders Koppels fjerde marimbakoncert. I tilgift får man bl.a. Erich Wolfgang Korngolds filmmusik til ”Robin Hood”.

Vi springer her i hast over barytonen Placido Domingo, som der for længst er udsolgt til, opera i Rebild bakker 9. august, og videre en stor musical-koncert for så i hovedsæsonen at kunne remse op: Den franske oboist og dirigent Francois Leleux, det spanske klavertalent Pablo Ganzález, den franske dirigent Ariane Matiakh og orgelbrus med Olivier Latry fra Notre Dame i Paris. Den populære Andreas Brantelid spiller Dvoraks cellokoncert, og vinderen af Melchior-sangkonkurrencen 2014, den finske sopran, Wagner-vinderen sidste år, Tiina-Maija Koskelas synger Strauss og Sibelius. Så kommer tenoren José Carreras og endnu et stor dirigent, Carlo Rizzi – alt inden årets udgang og nytårskoncerten. Til februar kan nævnes wienernes klarinetmester Daniel Ottensamer og Jakob Kullberg med Lutoslawskis cellokoncert. Resten af sæsonen må vente.

Fra Randers til England

Randers Kammerorkester åbner sommer sæsonen den 2. juni på Clausholm Slot med dansk musik af Carl Nielsen, Hans Abrahamsen, Anders Nordentoft og John Frandsen, som orkestret derpå tager med til England for at spille på festivaler i Oundle og Cambridge og i St. John’s Smith Square i London. Hjemme igen fortsætter slotskoncerterne på Rosenholm 24. juni, Ulstrup 7. August og Gammel Estrup 19. august.

To af vore bedste pianister gæster orkestret i hovedsæsonen. Jens Elvekjær i Sjostakovitj’s fængende første klaverkoncert Og så er der en ægte fødselsdagskoncert den 31. januar. Da har pianisten Katrine Gislinge og orkesterchef David Riddell fødselsdag sammen med Franz Schubert. Program: Schuberts femte symfoni og to soloimpromptuer og Mozarts A-dur klaverkoncert nr. 23. Fødselsdagssang ekstra? Skal vi gætte på nej?

Videre bydes på harpens eksotiske univers med Tine Rehling i oktober- Ulrik Spang-Hanssen præsenterer en ny cd med orgelkoncerter af Haydn i Mariager Kirke 5. december. Ugen efter dirigerer Riddell Händels ”Messias” og i marts Bachs ”Johannespassionen”. Orkestret samarbejder med studerende fra Det jydske Musikkonservatorium, med Aalborg Symfoniorkester i Schønwandts store Richard Strauss-koncert (se ovenstående) og med Aarhus Symfoniorkester i Mahlers første symfoni og Alban Bergs violinkoncert. Musikerne går også den anden vej og finder sammen i mindre opulente værker som Schuberts ”Forellen”   og Dvoraks charmerende Strygerserenade.

Carl Nielsen klaverfest i Holstebro og Vejle

Holstebro og Vejle har gjort mere ud af den klassiske musik end de fleste andre danske byer af tilsvarende størrelse. Og de glemmer heller ikke Carl Nielsens 150-årsfest. Al hans klavermusik kan høres i Holstebro Musikskoles nye koncertsal 6. juni kl. 13.30 og på Vejle Kunstmuseum den 7. også kl. 13.30. Den er fordelt mellem fire pianister, Thomas Tronhjem, Willy Stolarczyk, Jonas Frederik og Lasse Nilsson, som alle har virket i begge byer eller i hvert fald den ene.  Hver koncert varer tre timer, og der er gratis adgang. 

Foto: Michael Schønwandt bliver første gæstedirigent i Aalborg. 

Læs også artikel 2 om det klasiske musikliv i Jylland i den kommende sæson.