Aarhus Kommune har meddelt, at den tidligere professionelle violinist Kristian Rahbek Knudsen fremover skal stå i spidsen for Aarhus Symfoniorkester. Han kommer med stor viden om musik, fundraising og et internationalt netværk, fortæller kommunen. Rahbek Knudsen begynder den 1. august.

Vi kender ikke meget til den 40-årige Kristian Rahbek Knudsen i den fri musikverden. Han kommer fra en stilling som forskningskonsulent i Cambridge efter at have spillet professionel violin i 15 år. Han har desuden været ansat som konsulent og projektleder for farmaceutiske og teknologiske virksomheder. Han har også været projektleder på University of Cambridge. Ret bemærkelsesværdigt har han en ph.d. i kemi fra Aarhus Universitet. Det er et meget alsidigt virke på så kort tid.

Da det allerede i anden sætning i kommunens pressemeddelelse fremhæves, at Rahbek Knudsen har stor viden i fundraising, tænker man automatisk på, at lederskribenten på JPs JP Aarhus fiffigt gjorde opmærksom på, at kommunen netop ønskede en gårdsanger, som kunne synge lidt penge hjem til orkestret. Hvis betegnelsen gårdsanger for fremtiden vil blive hængende ved chefstillingen ved Aarhus Symfoniorkester, skal den nye chef ikke tage det personligt. Naturligvis vil det være godt, hvis han har en brugbar erfaring i at skaffe penge til musikken på anden måde end ved tilskud fra by og stat. Men man kan spørge, om det ikke er lidt pinligt, at Aarhus Kommune offentligt viser sin glæde over hans ansættelse, fordi han måske kan skaffe flere private penge til byens orkester?

Den kommende sæson plus de store begivenheder i anden halvdel af  2017, året da Aarhus skal forsvare at være europæisk kulturhovedstad, er stort set på plads, før den nye musikchef skal fremlægge helt sit eget program. Først da vil man kunne se,hvad står for.   

Så venter vi på, at Den jyske Opera får fundet den kommende operachef fra årsskiftet. Ansøgerfristen udløb nogle dage før pinse, så det kan ikke vare længe, hvis der da ikke er indløbet vanskeligheder. De økonomiske omstændigheder for Den jyske Opera er jo heller ikke de bedste. Der er blevet skåret i statsbevilingen. Selv om Den jyske Opera ikke er lokalt støttet, men statsstøttet, så må kommunerne, som står for operaopførelserne landet over, se på budgetterne.

Men det står jo værre til for kulturen for eksempel i Rostock og i Italien for at henvise til jcklassisk’s forrige artikel ”Kulturmagt og underholdning”, hvor der blev givet eksempler på, hvor galt det kan gå: ”Når magten behersker kulturen, bliver kulturen magtløs”.

Aarhus Symfoniorkester har endnu tre koncerter tilbage, før det går på sommerferie. Den første er dog allerede nu i aften onsdag, da denne artikel kommer på. Magnus Fryklund har sin officielle debuteksamen i Symfonisk Sal i musik af Vasks, Prokofief og i Schumanns fjerde symfon kl. 19.30 i Symfonisk Sal. Den anden gratis koncert i samarbejde med Det jyske Musikkonservatorium dirigeres af Christian Øland med to solister, guitaristen Mikkel Lynggaard i Villa-Lobos koncert og sopranen Camilla Button i sange af Richard Strauss. Desuden står musik af Carl Nielsen, Tjaikovskij og Bernstein på programmet., Fredag den 24. juni lægger orkestret krop til Gradus Klaverfestivals finalekoncert, som byder  på to klaversolister i hver sin ende af karrieren, den 12-årige Rune Leicht, som vandt DRs talentkonkurrence, og den 81-årige legendariske russer Michali Voskrensenskij. En så kendt dirigent som Kristilna Poska leder.      

Randers-musikere til Scotland

Det er en historie fyldt af lidt sommersol, at Randers Kammerorkester er på vej til at give koncerter på den ansete festival på Orkney-øerne, selvom det nordlige Scotland foruden sin dejlige natur også er kendt for, at det ofte regner. Randers-orkestret har været det før, nemlig i 2013, og også dengang var det sammen med BBC Symphony Orchestra som det anden gennemgående ensemble. Festivalen, der er skabt af komponisten Peter Maxwell Davies, holder i år sit 40 års jubilæum. Den finder sted rundt omkring på øerne, som der er 70 af, om end de 20 er ubebyggede. Festivaler opkaldt efter øernes skytshelgen, Sankt Magnus. 

The Danish Sinfonietta, som Randers Kammerorkester hedder internationalt, dirigeres af ”the Scottish conductor David Riddell”, som arrangørerne skriver. Vi andre finder det væsenlligere, at Riddell har virket herhjemme og boet i Randers i en menneskealder. Sinfoniettaen har naturligvis dansk musik med til Scotland. Det uropfører på åbningskoncerten i katedralen den 16. et værk af Mogens Christensen, som tidligere har været kammerorkestrets huskomponist. Det spiller også på turen Anders Nordentofts ”The City of Threads” og Carl Nielsens populære opus 1, ”Suite for strygere”. Franz Schuberts fantasi i f-mol præsenteres i et arrangement for kammerensemble af Allan Gravgaard Madsen. Wagners ”Wesendonk-lieder” synges af sopranen Britt-Tone Müllertz, som er i gang med en større international karriere.

Det er af betydning, at et orkester eller en sinfonietta kommer ud og giver koncerter internationalt og måles med andre ører. Allerede når det musikalske adrenalin stimuleres yderligere, giver det nye impulser. Vær sikker på, at Randers Kammerorkester kommer hjem som et bedre ensemble end det, som rejste ud.

Orkestret genoptager dets populære slotskoncerter torsdag den 30. august på Gammel Estrup Herregårdsmuseum kl. 19.30. Her præsenteres en del af programmet fra Orkney-festivalen, romantisk musik af Wagner, Grieg, Schubert, Mozart, og Mogens Christensens nye komposition kan høres for første gang herhjemme. Britt Tone-Müllertz synger en arie fra Mozarts ”Cosi fan tutte” og Wagners ”Wesendonk-lieder”.   

Kendt dirigent i Aalborg nu torsdag

Landets symfoniorkestre præsenterer også en række sommerkoncerter. Her kommer et nyt publikum. Programmerne er lidt lettere tilgængelige, og billetpriserne mere fristende. Flere koncerter er sædvanligvis gratis. Vi iler med en beklagelse af at være så sent på den med at gøre opmærksom på Aalborg Symfoniorkesters usædvanlige koncert, ”Sommeraften med kendte klassikere” allerede torsdag den 16. juni kl. 19.30 i Musikkens Hus i Aalborg. Biletpris kun 175 kr.  

Koncerten er usædvanlig, fordi det ikke er sædvane på en sommerkoncert at præsentere en internationalt kendt og anerkendt dirigent. Italieneren Carlo Rizzi stod i spidsen for Aalborg Symfoniorkester allerede i efteråret og var så glad for samarbejdet, at han sagde ja til at komme igen allerede nu. Han dirigerer oftest opera, og det foregår på nogle af verdens førende operahuse, La Scala i Milano, The Met i New York og Royal Opera House i Covent Garden i London. Men den 56-årige dirigent arbejder også gerne på mere beskedne steder, og han gjort et fantastisk arbejde i Wales. Pladesamlere ikke mindst af opera kender ham fra utallige pladeindspilninger.

Der står ikke opera på programmet i Aalborg, hvor det symfoniske hovedværk er Beethovens femte symfoni, bedst kendt som ”Skæbnesymfonien”. Solist er Sergej Tsoy i Prokofiefs første violinkoncert, og koncerten afsluttes med Gershwins ”En amerikaner i Paris” dirigeret af en italiener!  Sergej Tsoy er vikar som koncertmester i Aalborg, og det lyder måske ikke af så meget, men han er ikke blot anset som en fremragende koncertmester fra Dallas til Mannheim, han har også et internationalt navn som violinvirtuos. Det bliver spændende at høre ham i landsmanden Prokofiefs prægtige koncert.   

Billede: Carlo Rizzi dirigerer i Aalborg  torsdag den 16. juni