Landet over er mange sommerfestivaler med klassisk musik vokset frem. Sommer og god musik hører sammen. ”Klassiske sommerkoncerter på Langeland” er noget helt særligt. Det er der flere grunde til.

Det er en familiestyret festival. Vincens Steensen-Leth på Steensgaard grundlagde koncerttraditionen med et besøg af den berømte engelske tenor Peter Pears for 40 år siden. Steensen-Leth fejrede familiens eje af godset gennem 400 år ved at invitere ham til at give koncert på Steensgaard for en vennekreds. Også Pears mente, at omgivelserne var de rette for en fast festival. Den følgende sommer åbnedes der for publikum.

Et højt niveau

Det høje niveau fra starten er blevet holdt. Efter Steensen-Leths død i 2009 er de årlige koncerter blevet prægtigt fortsat af hans enke, forfatteren Bodil Steensen-Leth, og parrets datter og svigersøn. Steensen-Leth havde sans for at vejre store navne på vej, og han rejste ud for at finde og høre dem. Mange internationale musikere af navn har holdt deres første koncert herhjemme på Langeland. Og de er kommet igen. Og det gør de igen her i jubilæumssommerens første del, som bliver anderledes end før.  

Fem sommerkoncerter opført enkeltvis har været normen. Ofte har det været i Stoense Kirke. Men  rammen om en helt lille festival i den udvidede weekend 16. – 18. juni.bliver den nærliggende Bøstrup kirke med den endnu bedre akustik.  Det er en af festivalens og Steengaards venner, pianisten Julius Drake, der har sammenstillet programmet Han spiller selv på fem af festivalens seks koncerter. Den berømte østrigske mezzosopran Angelika Kirchschlager er vendt tilbage mange gange, helt ekstraordinært i 2009, da hun afbrød sine prøver i Wien for at kunne synge ved Vincens Steensen-Leths begravelse.  Den fremragende cellist og Bach-fortolker Peter Wisperey er endnu en kunstner, som vender tilbage for at medvirke i jubilæumsåret.

Nye navne

Men også en anden tradition at præsentere nye navne holdes fint i hævd. Den unge Doric String Quartet, som betragtes som en af tidens største nye kvartetter, får sin danske debut på Nordlangeland.  Det gør tenoren James Gilchrist også. Han er et godt valg til netop denne festival, fordi han som kunstner og i sit repertoire er fulgt i Peter Pears’ fodspor.

Der er også blevet opført megen nyere musik i Stoense, og det bliver markeret på en markant festivalkoncert senere. Bent Sørensen har komponeret et specielt jubilæumsværk ”Fantasia appassionate”, som pianisten Katrine Gislinge uropfører på sin koncert søndag den12. august, denne gang i Stoense kirke. Billetsalget til denne koncert åbner senere, men sørg for billetter og logi til juni-festivalen nu. 

Festivalprogrammet

Tilbage til programmet for  juni-festivalen. Den begynder fredag de 16. juni med en aftenkoncert med musik af Schumann, Mozart, Respighi og Vaughan Wiliams fulgt af en natkoncert så kl. 22.00. Bach cellosuiter må blive det ideelle at gå i seng på. Om lørdagen der to koncerter, om formiddagen kan man høre Brahms’ strygekvartet opus 51,1 og klaverkvintetten opus 34. Om eftermiddagen er den store jubilæums-sangkoncert med Schubert, Richard Rodney Bennet, Brahms, Schumann og Schubert igen.

Søndag siges ”God morgen med Britten” kl. 11.30 med Benjamin Brittens cellosonate og Beetovens tredje cellosonate. Om eftermiddagen bliver det igen sangernes tur med musik af Tavener og Schumanns ”Dichterliebe” samt Schuberts vidunderlige klaverkvintet i C-dur.  

Erindringer om store koncerter

Jeg har lyst til at nævne nogle få af mine egne favoritter af de mange udlændinge, som har givet koncert på Nordlangeland. Hagen Kvartetten kommer før Emerson, Takacs, Belcea og endda Tokyo Kvartetten. Af violinisterne skal Elisabeth Batiashvili frem med Tasmin Little og bratschisterne Nobuko Imai og Isabella van Keulen og med den sidste hendes mand klarinettisten Michael Collins. Af pianister har der for eksempel været Angela Hewit og Anna Gourari og naturligvis kammermusikeren Julius Drake. Men Vincens Steensen-Leths speciale var sangerne: Angelika Kirschslager, Magdalena Kozena, Christina Schäfer, Anne Sofie von Otter, Juliane Banse, Christiana Oelze, Katarina Karneus, Alice Coote, Mojca Erdmann, Pumeza Matshikiza etc., mens de to britiske tenorer Mark Padmore og Ian Bostridge må repræsentere mændene. 

Man får rabat ved at købe billetter til alle tre dage,men dyrt er det ikke. Langelands Turistbureau i Rudkøbing kan hjælpe med begge dele. Nærmere oplysninger og bestilling på telefon 62 51 35 05. Køb billet til hele festivalen og spar 400 kr. 



HINDSGAVL FESTIVALEN 

 En anden markant og speciel klassisk musikfestival finder sted på Hindsgavl slot ved Middelfart. Man kan bo og spise nogle dage på slottet, og det kan anbefales, men der er også åbent for at overvære enkelte koncerter, og det kan stadig væk kombineres med et slotsmåltid. Der er aftenkoncerter med musikintroduktioner, og der er formiddagskoncerter. Det er i år den 49. sæson, så et markant jubilæum står .for.

Den første festivalperiode er fra mandag den 10. til torsdag den 13. juli. Her får man den fremragende strygekvartet Quatour Ebene og den i de intime omgivelser nok mest pragtfulde baryton Christian Gerhaber at høre. Blandt de øvrige kunstnere kan nævnes den danske Alba Kvartet. Efter en dags pause finder anden runde sted fra den 15. til 19. juli med bl.a. Trio con Brio, cellisten Anders Bratelin og festivalensemblet med den britiske cellist Steva Isserlis.  

Billede: Den østrigske mezzosopran Angelika Kirschschlager synger naturligvis på jubilumsfestivalen  på Langeland.