Denne artikel er for læsere i den aldersklasse, som jcklassisk.dk slet ingen læsere har i.  Men den er for alle forældre og bedsteforældre med. Jeg vidste det ikke selv, at god musik også er for de allermindste, selv om jeg har beskæftiget mig seriøst med den musik i snart 70 år. I landets børnehaver har man naturligvis vidst det, eller har man har haft tid til at lade børnene opleve musik og bedre endda synge den med de små? Den pludseligt aktuelle side af sagen vender jeg tilbage til.

Det drejer sig om, at de helt små har meget mere musikalitet i sig, end man/jeg har troet det.  Jeg har nok læst om undersøgelser, der viste, at børn er født med en så stor naturlig musikalitet, at det kun kan gå tilbage med den, hvis de ikke får lov at høre musik og beskæftige sig med den.  Får de lov til det, kan de få en gave med, som varer hele livet. Men jeg var ikke klar over, hvor fantastisk selv de helt små kan opleve den gode enkle musik, som de sange er, som engang er blevet skrevet netop til dem.  

En cd for alle fra 1 til over 90 år

Der er nu udsendt en cd af pladeselskabet Dacapo, som ellers gør sig i dansk voksenmusik: ”DR Korskolen: Børnenes sangskat”. Det sidste er der pudsigt nok flere udgivelser gennem årene, der hedder. Den aktuelle er med DR Spirekoret, DR Børnekoret og DR Juniorkoret. Det er alle trinene op imod voksenkoret. Cd’en dirigeres af korenes to sanglærere Susanne Wendt og Clara Smedegaard. Behøver jeg at skrive, at der synges dejligt rent og smult og engageret? Vi i bedsteforældre-alderen kan også nyde sangen, og det sker nu ikke altid. Tænk blot på fænomenet julemusik ved juletid. Hvor bliver den ofte ødelagt. Men det har betydning, at også sangen for de små er ren og kvalitetsmæssig rigtig. Jeg husker at have læst om en undersøgelse, der viste, at selv de mindste, der var vænnet til at høre sang, hvor tonerne var rene og rigtige, reagerede afværgende mod at høre de samme sange, hvis de blev sunget falsk.

”Børnenes sangskat” rummer 15 af de mest elskede, danske børnesange fint sunget og med et nyt også fint tilbageholdt, men livfuldt akkompagnement af pianisten Martin Seier, saxofonisten og klarinettisten Anders Banke, kontrabassen Thommy Andersson og Jakob Weber på trommer og alt det, som man kan samle under navnet percussion. 15 sange, 44 minutter. Alle sangteksterne er aftrykt i pladehæftet. Bedsteforældre kan også være med. ”Den lille frække Frederik”, ”Se min kjole”, ”Tju bang chokolademand”, ”Jeg er en papegøjemand fra Amerika”, ”Elefantens vuggevise” og af Carl Nielsen ”Jeg ved en lærkerede”, ”Jens Vejmand” og ”Solen er så rød, mor” – plus lige så mange andre sange. 

Det rigtige anmelderhold

Mit anmelderhold var Rose på 19 måneder og hendes to storebrødre Frej på 7 år og Emil på 9 år. Pladen blev placeret fast i familiebilen. Hvordan ville Rose reagere på den? Hun blev vildt begejstret. Ville den største dreng være vokset fra den?   Nej, alle tre sang med og synger fortsat med, Frej ivrigst med den rigtige tekst. Rose med sine godt halvandet år råbte i pauserne efter hvert nummer begejstret ”Mer’, mer’, mer’”. Det svarer vel til seks anmelderstjerner af seks mulige. Da pladen var udspillet, og der pludselig ikke kom mere, og det tog lidt tid af få den startet igen, kom tårerne frem i øjenkrogene, men de forsvandt, og begejstringen vendte tilbage, da cd’en begyndte forfra. Pladen er blevet en fast bestanddel af bilturen for alle.  

Der er/var en kommentarudsendelse tirsdag den 28. maj på TV2 med hemmelige, stærkt virkende optagelser fra  børnehaver, hvor der ikke var tid og overskud til at tage sig børnene. Under reklame-introduktionerne på tv tænkte jeg på, hvor let netop denne cd kunne have været med til at samle de smås opmærksomhed og dæmpe de ulykkelige gemytter. Den rette musik kan udrette meget mere, end man tror. Brug musikken. 

CD: DR Korskolen: Børnenes sangskat. 15 danske børnesange i nye arrangementer, Dacapo cd 8.224731. 139 kr.