Et forrygende klaverslag? Jo, det blev Aarhus International Piano Competition, som netop har fundet sted i Musikhuset Aarhus for anden gang. Naturligvis er det et slag, som må tages alvorligt af de 40 deltagere fra hele verden. De er fundet ved kompetent blindlytning af indsendte bånd fra 139 unge pianister fra 41 lande. Men det skal straks slås fast, at man i Aarhus igen har formået at arrangere en stor konkurrence, så den er blevet meget mere end blot en konkurrence og et kampslag, men også en oplevelse i bredere forstand for deltagerne – og os andre.

Leonrado ColafeliceSom i den første internationale klaverkonkurrence for to år siden vandt en italiener, nu den 17-årige Leonardo Colafelice, som blev nummer to i den yngste gruppe sidst, men altså denne gang gik til tops blandt de ældste og kan tage 8000 euro med hjem. De ældste, nå ja, 17 år. De tre bedste i den yngre gruppe var af det internationale dommerkollegium blevet placeret allerede fredag, uden at de selv havde fået resultatet at vide. Her vandt den endnu kun 11-årige musikalske krudttønde Davit Khrikuli fra Georgien førsteprisen på 6000 euro. De samme vindere tog også de ekstra Carl Nielsen priser. Alle skulle spille musik af vor nationalkomponist.

Hør dem selv på nettet

Det må anbefales at gå ind på www.pianocompetition.dk og høre og se optagelser med de unge musikere fra konkurrencedagene. De, der kom i musikhuset og hørte på, kunne vidne om en meget høj kvalitet. Vi andre, som har været inde på den nævnte hjemmeside, har i hvert fald kunnet fornemme det.  Finaleaftenen i Symfonisk Sal overbeviste til fulde om den høje kvalitet, som var så mere glædelig, fordi den ikke blot er baseret på teknisk kunnen, men også på musikerglæde og sans for musikkens indhold. Det er en dejlig udvikling.  

Aarhus Symfoniorkester under ledelse af Niels Muus indledte med ouverturen til ”Figaros bryllup”, så det kunne høres, at dirigenten kommer fra Mozarts Wien. Derpå gik det i gang med et engageret samarbejde med de fire pianister, som var nået frem til finalen i den ældste gruppe. Iraneren Arash Rokni, som studerer i Leipzig, lagde ud med en meget klart disponeret gengivelse af førstesatsen af Beethovens tredje klaverkoncert spillet med et dejligt anslag. Han vandt fjerdeprisen. Så fik Griegs klaverkoncert, igen kun førstesatsen, både vægt og liv af den russiske Anastasia Sobyanina, som spillede sig til andenprisen på 5000 euro. Vi fik Beethoven endnu engang med russeren German Kitkin, måske mindre klart i artikulationen, men med en egen spændende musikalsk tilgang, som gav tredjeprisen.

Den senere vinder Leonardo Colafelice spillede den flotte førstesats af Tjaikovskijs b-mol koncert, som må kaldes et taknemmeligt konkurrenceindslag, når man altså kan spille den. Men man skal meget rundt blandt store pianister for at finde mage til smittende vitalitet og medrivende virtuositet. Det fine var igen, at det hele var båret af en ægte musikalitet. Det var forrygende, også da Muus og orkestret gav et flot mod- og medspil.

Forståelige dommerafgørelser

Det er næppe finalen alene, som ligger til grund for dommernes bedømmelse. Men mit indtryk af finalekoncerten passede overens med dommernes samlede vurdering. Og det samme skete, da den yngste gruppes tre udvalgte hver gav en smagsprøve. Den sarte 13-årige russiske pige Elizaveta Klyucherova fik en for mig overraskende fin og klar intensitet og dertil dansekraft frem i Liszts version af Paganinis ”Campanella”, hvilket gav tredjeprisen. Victoria Audrey Sarasvahti fra Indonesien, som havde imponeret allerede i transmissionen på skærmen fra de indledende runder, spillede den russiske dans fra Stravinskijs ”Petrusjka” ikke blot med imponerende sikkerhed, men også så man fornemmede Stravinskijs orkester bag.

Khrikuli DavitOg så kom den 11-årige Davit Khrikuli, en tæt, meget lille gentleman fra Georgien, som var sig selv som musiker. Og den slags er det vanskeligt at finde på den alder. Da der også skulle spilles klavermusik af Carl Nielsen, var han blevet bedt om at gentage Nielsens ”Humoreske bagateller”, opus 11, fra den indledende runde. Det var elegant og morsomt, selvstændigt tænkt og udført. Dansk? Jamen Carl Nielsen var meget mere end blot dansk. I tilgift fik vi en Chopin-etude. Sikke et krudttalent.

Vinderen af den ældste gruppe, Leonardo Colafelice, er blevet engageret som solist til en af Aarhus Symfoniorkesters koncerter i næste sæson. Det kunne være herligt også at få besøg af Davit igen og følge ham. Der er jo aldrig garanti med vidunderbørns udvikling, med den lille mand med den store sorte manke og mandebukser til at vokse i synes at have det rette i sig.     

Alle har givet koncert

Ikke blot finaledeltagerne, men alle konkurrencedeltagerne har givet koncert for et større publikum takket være et samarbejde med musikforeninger i Østergaard, Fredericia, Viborg og Hjørring samt et koncertarrangement i musikhuset. De har alle været med til det sidste.

Aarhus International Piano Competition har været en succes, som det er godt at kunne gentage i 2015 og ikke mindst i 2017, da Aarhus bliver europæisk kulturhovedstad. Aarhus vil da kunne imponere internationale kulturturister med en usædvanligt godt gennemført klaverkonkurrence. Også Det jyske Musikkonservatoriums musikprofessor Anne Øland og hendes aktive medarrangører, pianisterne Rune Maahn Cristensen og Christian Skovgaard Flarup kan være stolte af forløbet.   

Næste gang skulle der gerne være dansk deltagelse, om der så skal fingereres lidt. Når der holdes verdens- og europamesterskab i fodbold og håndbold, er værtslandet altid fritaget for at deltage i kvalifikationsturneringen, selv om det ofte ingen chance har for at gå videre. Det er en selvfølge. Sådan kan man naturligvis også i en dansk musikkonkurrence sikre plads for en dansk deltager. Det vil heller ingen have ondt af, og unge pianister af kvalitet findes også herhjemme. Og det betyder noget med dansk deltagelse.       

Aarhus Symfoniorkesters næste koncert torsdag den 7. marts dirigeres af Eugene Tzigane. Efter lidt Carl Nielsen fra ”Maskarade” er tenoren Jeremy Ovendens og hornisten Lisa Maria Cooper solister i et af Benjamin Brittens smukkeste og mest populære værker, ”Serenade for tenor, horn og strygere”. Aftenen efter gentages koncerten i Holstebro Musikteater og igen i Ludwigshafen i Tyskland både 8.og 9. april.

Fotos:   Leonardo Colafelice, Davit Khrikuli